Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Φόρτωση...

Translate

2.20.2014

ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ


Ένα φαρμακο στους αγρούς της πατρίδας μας.


Η καλέντουλα είναι γνωστό σε όλους μας με διαφορα ονοματα οπως:
 Νεκρολούλουδο,  Κίτρινη μαργαρίτα, κατιφές, καλενδούλη, µοσκαρδίνι, αδράχτι της γριάς, πετεινόχορτο.
Το όνομά καλέντουλα προέρχεται από τη λατινική λέξη «kalendae» (καλένδες) που σημαίνει πρώτη μέρα του μήνα πιθανώς γιατί η καλέντουλα ανθίζει τις πρώτες μέρες των περισσότερων μηνών του χρόνου.
 Ανήκει στην οικογένεια των Συνθέτων. Είναι φυτό ετήσιο. Η καταγωγή του είναι από την Αίγυπτο και το καλλιεργούμε συχνά στους κήπους. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες με άνθη κίτρινα ή ζωηρά πορτοκαλιά, απλά ή διπλά, με φύλλα μεγάλα, στενά στη βάση, φαρδύτερα και στρογγυλεμένα στην κορυφή.
Για τους τους θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα άνθη του φυτού.
Φαρμακευτικες ιδιοτητες:
μείωση των φλεγμονών
 αποθεραπεία πληγών
αντισηπτικές τους δυνατότητες.
δερματικές ασθένειες
ενάντια στα δερματικά έλκη.
επισπεύδει την επούλωση των πληγών
λειαίνει τις ανωμαλίες του δέρματος
για εκγαυματα
 Όταν γυνονται τσάι μπορούν να αντιμετωπίζουν
 έλκη του στομάχου φλογώσεις, φλεγμονές.
καθαρίζει το αίμα,
 Τα άνθη της περιέχουν αιθέρια έλαια, σαπωνίνες, φλαβονοειδή, βιταμίνη C, ασβέστιο, καροτένια και σημαντικές ποσότητες πυριτίου.
 Ο συνδυασμός του πυριτίου και της  βλέννας που περιέχει την κάνει αξιόλογο σύμμαχο σε κάθε δερματικό πρόβλημα, βοηθώντας τον οργανισμού να αναπλάθει νέους ιστούς, και βοηθάει  στην ανάπτυξη των µμαλλιών, των νυχιών και των δοντιών.
οι πηκτίνες που έχει την κάνουν  ενυδατικό παράγοντα, δίνει ελαστικότητα στο δέρμα και βοηθάει στην αντιμετώπιση των ραγάδων και των ρυτίδων.
.
Εκχυλίσματα του φυτού, επίσης, χρησιμοποιούνται ευρέως στα καλλυντικά λόγω της παρουσίας ενώσεων, όπως σαπωνίνες, ρητίνες και αιθέρια έλαια.
.
Τα λουλούδια χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Ελλάδα, Ρώμη, Μέση Ανατολή και Ινδία ως θεραπευτικό φυτό και ως χρωστική για υφάσματα, τρόφιμα και καλλυντικά.
Τα λουλούδια της θεωρούνται βρώσιμα και χρησιμοποιούνται στις σαλάτες ως γαρνιτούρα ή για να προσθέσουν χρώμα αντί για το πολύ πιο ακριβό σαφράν.
Η καλέντουλα είναι επίσης από τα πιο γνωστά φαρμακευτικά βότανα και χρησιμοποιείται στη δυτική θεραπευτική ήδη από τον 12ο αιώνα.
.Στο Παρίσι το 1849, χρησιμοποιήθηκε από γιατρούς σε πολλά θύματα που είχαν θραύσματα στα οστά από τραύματα σφαιρών, των οποίων τα άκρα υπό άλλες συνθήκες θα είχαν ακρωτηριαστεί, σώθηκαν με την εφαρμογή και αποτελεσματικότητα της καλέντουλας.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

άφησε το σχόλιο σου εδω